Wat kun je doen?
Vuurwerkangst is een groot probleem voor veel van onze honden.
December. Buiten nog mooie herfstkleuren overdag en ’s avonds vroeg donker. Na Sinterklaas zijn onder het mom van de duisternis de eerste knallen alweer niet van de lucht.
Ondanks het vuurwerkverbod tot 31 december vermaakt de jeugd zich prima met het afsteken van rotjes en zwaarder knalvuurwerk. In de aanloop naar Oud en Nieuw zal het, zoals inmiddels gebruikelijk, alleen maar meer worden, vuurwerkvrije zones ten spijt.
Handhaving van het verbod blijkt ingewikkeld en de pakkans is klein. Ook dit draagt bij aan de sensatiezucht van de daders die steeds brutaler lijken te worden en zelfs overdag elkaar aftroeven in stoerdoenerij, gestoeld op onwetendheid en onverschilligheid, tot frustratie van bewoners en wanhoop van dierenliefhebbers. Op begrip voor onze huisdieren hoeven we niet te rekenen.
Help je hond deze feestdagen door!
Nu het ‘rotjesseizoen’ weer volop van start is gegaan krijg ik ook weer meer vragen over vuurwerkangst.
In de duisternis is vaak niet te zien waar het geluid vandaan komt, dan zit de schrik er gelijk al goed in en dat maakt het nog beangstigender voor honden. Het beste wat je kunt doen, is je hond de steun bieden die hij nodig heeft, geen overdreven gedoe, maar gewoon laten merken dat je er bent voor je beste vriendje.
Zo had ik ook een cursist die beweerde dat dat op de vorige hondenschool helemaal niet mocht, dat steunen, want dan versterk je de angst!
Deze achterhaalde gedachte is helaas nog wijdverbreid, onterecht! Je hond is een levend wezen met gevoelens, en daar hoort angst ook bij.
Als je bang bent heb je steun nodig, zo simpel is het. Waar die angst ook vandaan komt, een arm om je schouder en een vriendelijk woord helpt altijd.
Waarom de ‘dierenartspil’ geen oplossing is
Vroeger was de “vuurwerkpil” van de dierenarts een populaire oplossing tegen vuurwerkangst, maar tegenwoordig weten we wel beter. Deze pillen (Calmivet of Vetranquil) zijn spierverslappers, waardoor de hond rustig lijkt, maar verder niets kan doen, terwijl de angst blijft of zelfs toeneemt. Stel je voor dat je doodsbang bent, maar niet kunt bewegen – dat is geen rust, maar pure stress. Gelukkig zijn er nu diervriendelijkere en effectievere manieren om met vuurwerkangst om te gaan.
Niet alleen honden hebben er last van
Als hondenliefhebbers maken wij ons natuurlijk het meest druk om het welzijn van onze honden, maar laten we andere dieren niet vergeten. Denk ook aan poezen en katten, vogels, hamsters, fretjes en alle andere huisdieren die ook lijden onder al dat geknal.
En wat te denken van de wilde dieren, die ervaren ook net zoveel stress en paniek door het geknal, met het verschil dat zij wél kunnen vluchten, al loopt dat vaak helaas ook niet zo goed af.
De Koninklijke Hondenbescherming is weer gestart met de jaarlijkse campagne, dit jaar met een brandbrief en een petitie om consumentenvuurwerk te verbieden. Die kan je hier vinden: hondenbescherming.nl
Persoonlijk plan
Voor specifieke vragen over je eigen hond en een plan van aanpak in de aanloop naar de jaarwisseling kan je zoals altijd bij mij terecht. Door middel van management, oefeningen en spelletjes kan je je hond laten wennen aan vuurwerk en zo de angst hiervoor verminderen, ik help je graag!
Elke hond is anders. Waar de ene hond veel baat heeft bij afleiding, voelt de ander zich beter met een duidelijk managementplan. Het is belangrijk om te kijken naar de specifieke behoeften en gevoeligheden van jouw hond.
In een trainingssessie van ongeveer een uur help ik je om een plan te maken dat écht bij jullie past. Denk aan praktische tips, oefeningen en kleine aanpassingen die direct verschil maken om het Oud & Nieuw samen beter door te komen.
Het is nog niet te laat!
Hoe dichter op de jaarwisseling, hoe kleiner de kans op succes met maatregelen en training. Daarom beginnen we daar altijd zo vroeg mogelijk na de zomervakantie mee.
Heeft je hond vuurwerkangst dan komen bij het horen en ruiken van de eerste rotjes alle ervaringen uit het verleden weer bovendrijven, en dus ook de angst. Als je hond (nog) niet bang is voor vuurwerk dan is de kans heel groot dat hij of zij dat wel gaat worden door een schrikreactie of stressopstapeling de komende periode.
Ook als je nog niets hebt voorbereid, is er veel wat je nu kunt doen om je hond te helpen. Laat dit Oud & Nieuw niet in het teken staan van stress, maar maak een plan dat werkt voor jou en je hond.
Plan een sessie en ontdek hoe je jouw hond kunt ondersteunen. Samen maken we de jaarwisseling rustiger en aangenamer.
Click HIER om gelijk een afspraak te maken.
Wat kun je nu al doen?
Hier zijn een paar praktische tips om je hond direct meer rust te geven:
- Creëer een veilige plek: Zorg voor een rustige, donkere plek, bijvoorbeeld een mand onder een tafel met dekens. Een Adaptil-verdamper kan extra rust geven.
- Blijf kalm: Troost je hond gerust, maar houd je eigen houding ontspannen en neutraal. Je hond voelt jouw emoties feilloos aan.
- Houd je hond bezig: Een gevulde Kong, een puzzel of een leuk spel kunnen een fijne afleiding bieden.
- Pas wandelingen aan: Vermijd drukke tijden en plekken. Rijd eventueel met de auto naar een rustige plek waar minder geknald wordt.
Heeft je hond echt acute angst of paniek? Dan is het verstandig om een Gediplomeerde Gedragstherapeut in te schakelen die jou en je hond kan helpen met gedegen advies en geschikte middelen om de stress binnen de perken te houden. Natuurlijk kan ik je dan in contact brengen met een betrouwbare professional uit mijn netwerk.
Op naar een vreedzame jaarwisseling!
Groeten, Petra 🙂